Henkilökohtainen talousarvio eli budjetti on aina hyvä alku, kun haluat järkevöittää omaa taloudenpitoasi. Budjetin laatiminen auttaa sinua näkemään, mistä rahasi todella tulevat ja mihin ne menevät – tulos voi olla yllättävä.

Taloutta voi seurata monin tavoin, esimerkiksi Marttojen talousarviolaskurilla. Excel-taulukoiden ongelma on kuitenkin se, että ne jäävät helposti päivittämättä, ellei asiaan suhtaudu todella tarmokkaasti tai satu rakastamaan kirjanpitorutiineja.

Jotta talousarviosta ja talouden seurannasta olisi hyötyä on tärkeää, että tiedot päivittää säännöllisesti, ja tällöin puhelinsovellus on varmasti kätevin työkalu. Nykyään on saatavilla myös monia hyviä sovelluksia kännykkään tai tabletille, joilla on todella helppo luoda budjetti.

You Need A Budget -applikaatio

YouNeedABudget.com on tarjolla olevista sovelluksista paras siinä, että sen avulla saat täyden kuvan siitä, miten rahasi käytät. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi niin iPhone/iPad- kuin Android-laitteisiinkin. Appsi on englanninkielinen, mutta jos se ei ole sinulle ongelma, tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ohjelman avulla voit seurata tulojasi ja kulujasi sekä suunnitella, miten käytät rahaa ensi kuussa tai ensi vuoden aikana.

youneedabudgetYNAB-sovelluksessa suositellaan seuraamaan neljää sääntöä, joihin sovellus perustuu:

Sääntö 1: Anna joka eurolle oma tehtävä. (”Give every dollar a job”)

Joka kerran saadessasi palkkaa tai muuta rahaa, arvioi tarkkaan, miten käytät rahat jakamalla se eri luokkiin.

Sääntö 2: Säästä pahan päivän varalle. (”Save for a rainy day”)

Säästä aina hieman rahaa puskuriksi ennakoimattomien menojen kuten autojen korjauksen tai puhelimen näytön rikkoutumisen varalle.

Sääntö 3: Ole joustava. (”Roll with the punches”)

Talousarvio on arvio, ei kiveen hakattu totuus. Tulot ovat kuitenkin samat, joten jos käytät yhdessä luokassa enemmän rahaa, sinun täytyy vähentää menoja toisessa luokassa.

Sääntö 4: Elä viime kuun tuloilla. (”Live on last month’s income”)

Yhteenvetona, tilillä pitäisi aina olla tarpeeksi rahaa, jotta saat kuukauden laskut ja kulut katetettua ennen seuraavaa palkkaa.

You Need A Budget on suunniteltu auttamaan kaikkia, jotka haluavat saada taloutensa paremmin haltuun. Se perustuu edellä lueteltuihin periaatteisiin. Useimmille näiden sääntöjen noudattaminen onkin hyvä ajatus. YNAB tarjoaa apua talousarvion tekemiseen tyhjästä ja lisäksi vinkkejä, neuvoja ja apua, miten voit noudattaa sitä käytännössä.

Sovelluksessa on myös helppo siirtää varoja budjettikohtien välillä jos olet käyttänyt liian paljon tai jos haluat säästää enemmän kuin olet suunnitellut.

dailycostappDaily Cost -sovellus

Daily Cost -sovellus on näppärä mobiiliapplikaatio iOS-laitteisiin. Siinä on onnistunut muotoilu ja sen tavoitteena on auttaa sinua säästämään rahaa. Sovellus on englanninkielinen, mutta jos tämä ei ole sinulle ongelma ja etsit sopivan yksinkertaista työkalua, Daily Cost on hyvä valinta.

Daily Cost ei ole varsinainen budjettisovellus, vaan sen ideana on tallentaa kulut ja ryhmitellä ne visuaalisesti miellyttävästi. Se on täydellinen applikaatio sinulle, jolla on suuria suunnitelmia, jotka tuntuvat aina liukuvan tavoittamattomiin. Päivittäisten kustannusten kirjaaminen on niin yksinkertaista ja kivan näköistä, että et yksinkertaisesti malta lopettaa sovelluksen käyttöä.