Kulutusluotto voi olla vakuudellinen tai se voidaan myöntää ilman vakuuksia.

Vakuudellinen laina tarkoittaa, että lainanantaja vaatii takaisinmaksun turvatakseen jonkin arvoesineen vakuudeksi – tyypillisesti lainalla ostettavan auton, moottoripyörän tai veneen.

Osamaksuluottoa käytettäessä omistusoikeus tavaraan siirtyy ostajalle vasta, kun viimeinen erä on maksettu.

Korkeampi riski = korkeampi korko

Pieniä lainoja myönnettäessä vakuutta ei yleensä vaadita. Luotonantajan ottama riski on tällöin suurempi kuin vakuudellisissa lainoissa, koska jos lainanottaja ei maksa takaisin, ei ole mahdollista pakkomyydä lainan panttia saatavien turvaamiseksi. Korkeampi korko kuvastaa tätä riskiä.

Rahojen käyttötarkoitus on oma asiasi

lainaa-ilman-vakuuksia

Laina ilman vakuuksia tarkoittaa periaatteessa sitä, että pankin tai rahoituslaitoksen näkökulmasta rahojen käyttötarkoitus on oma yksityisasiasi. Käyttötarkoitusta saatetaan usein kysyä, ja ”hyvällä syyllä” voi olla myönteinen vaikutus lainan myöntämiseen, mutta pääsääntöisesti käyttötarkoitus ei ole lainapäätöksessä ratkaiseva.

Pienentääkseen riskiä lainanantajat tarkastavat aina hakijan luottotiedot. Asiakkaista tehdään myös riskilaskelma, joka perustuu tilastotietoihin lainojen hoidosta. Tiukkojen kriteerien vuoksi suuri osa hakemuksista hylätään.

Vakuudettoman lainan hyödyt:

  • Päätät itse käyttötarkoituksen.
  • Ei panttiin liittyviä käsittely- tms. kuluja.
  • Helppo hakuprosessi, vastaus usein jo samana päivänä.

Haittapuolet:

  • Suhteellisen korkea korko.
  • Tiukat vaatimukset, koska riski on suurempi kuin vakuudellisessa lainassa.