Lemmikin pitäminen ei ole ilmaista. Ruoan ja normaalin ylläpidon kulut ovat ennakoitavissa, mutta eläinlääkärikäynneistä voi aiheutua äkillisiä ja suuriakin menoeriä.

Ongelmia on paras ehkäistä jo ennalta korkealaatuisen ravinnon ja riittävän liikunnan avulla sekä säästämällä tuleviin eläinlääkärikuluihin. Eräs tapa rahoittaa yllättäviä koiran tai kissan sairaskuluja on ottaa tarkoitusta varten kulutusluotto.

Eläinten sairaanhoidosta on tullut yhä korkeatasoisempaa, mutta samalla myös kalliimpaa. Vielä muutama vuosikymmen sitten eläimen kuolemaa vakavan sairauden seurauksena pidettiin luonnollisena, eikä monikaan ollut valmis sijoittamaan kalliisiin hoitotoimenpiteisiin. Nykyään tilanne on toinen. Lemmikkien omistajat haluavat eläinystävilleen parasta mahdollista hoitoa.

Lemmikin hoito on kallista

koira-piirrosLemmikeille tehtävien toimenpiteiden hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta jopa moniin tuhansiin euroihin. Kaikki tutkimukset, kuten ultraäänitutkimukset ja laboratoriokokeet, hinnoitellaan erikseen. Eläinlääkärikäyntejä ei kannata jättää sairastapauksiin, sillä myös terveet lemmikit tarvitsevat terveystarkastuksia, rokotuksia ja hammashoitoa. Kirurgisista toimenpiteistä sterilisaatio kuuluu yleisimpiin.

Toisin kuin ihmisillä, lemmikkien tapauksessa hoitokuluja ei kompensoida julkisin varoin. Lemmikkien hoitokuluihin ja lääkkeisiin ei siten ole mahdollista saada esimerkiksi Kela-korvausta. Eläimille tarkoitetut hoitopaikat eivät myöskään ole keskittyneitä yliopistollisiin sairaaloihin. Monet eläinlääkäriasemat ovat yksityisiä ja hankkivat omat laitteensa itse. Asiakkaille kalliit laitehankinnat näkyvät palvelujen hinnassa.

Varaudu kuluihin jo ennalta

Yksi tapa varautua hoitokuluihin ennalta on lemmikkivakuutus, joiden suosio on viime vuosina kasvanut. Ikävä kyllä vakuutukset ovat melko kalliita, eivätkä siitä huolimatta aina korvaa kaikkia kuluja.

Koiran tai kissan omistajan on hyvä pistää jo etukäteen kuukausittain rahaa säästöön terveysmenoja varten. Hyväkuntoisellekin eläimelle tulee usein iän myötä sairauksia, aivan kuten ihmisillekin. Yllättävässä tilanteessa voi harkita hätäratkaisuna kulutusluottoa esimerkiksi lemmikin sairastumisesta aiheutuvien leikkauskulujen maksamiseen. Jatkuvaluonteiset lainat tarjoavat myös mahdollisuuden lisälainan ottamiseen tarvittaessa. Voit vertailla lainoja sivustomme kulutusluottovertailussa.

Eläinten terveyspalvelujen hintavertailu on järkevää, sillä erot eri lääkäriasemien välillä ovat suuria. Toisaalta myös hoidon tasossa on paljon eroja, eikä halvin ole aina paras.