Kesäloman aktiviteetit muodostavat monissa perheissä suuren menoerän. Ikimuistoisen ja rentouttavan loman viettäminen onnistuu kuitenkin myös edullisesti, ja mikä parasta, säästyt myös loman aiheuttamalta stressiltä.

Hyödynnä ilmaiset puistot ja uimarannat

Suomen kesä saattaa olla epävakainen, mutta aurinkoisiakin päiviä riittää. Lämpimistä kesäpäivistä on mukavaa nauttia veden äärellä hiekkalinnoja rakennellen. Suomessa on tuhansia järviä ja meren rantaviivaakin monta sataa kilometriä. Jokaiselta paikkakunnalta löytyy hoidettuja, ilmaisia uimarantoja, joissa koko perhe voi nauttia rantaelämästä. Uimavesien kunto ja rantojen palvelutaso vaihtelevat, mutta ajantasaista tietoa esimerkiksi sinilevätilanteesta löytyy yleensä kunnan internetsivuilta.

Jos sää on kolea eikä rantaelämä sen vuoksi houkuttele, kannattaa etsiä alueelta leikkipuistoja. Pienet lapset nauttivat keinuista, kiipeilytelineistä ja hiekkalaatikoista. Suurin osa Suomen leikkipuistoista on hoidettuja ja niiden laitteet turvallisia. Modernimmin varustellut puistot, kuten Angry Birds- ja muut teemapuistot, voivat lasten näkökulmasta olla jopa hauskempia kuin monet maksulliset huvipuistot. Suurimmissa kaupungeissa on myös aktiivisesti toimivia asukaspuistoja, joissa järjestetään ilmaista kesäohjelmaa lapsille, kuten musiikkituokioita ja askarteluhetkiä.

Valitse suosikkilajisi ja liiku ilmaiseksi

By SeppVei - Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8038434

Luontopolku.

Lomalla on aikaa liikkua yhdessä. Ottakaa siis allenne polkupyörät ja tutustukaa ympäristöön polkupyörän kyydistä. Jos perheen pienimmät eivät vielä osaa tai jaksa polkea pitkiä matkoja, aikuisen polkupyörään voi hankkia lastenistuimen tai kätevän peräkärryn, jossa myös tavarat kulkevat vaivattomasti mukana. Pyöräily on hyvää, koko perheelle sopivaa liikuntaa. Pysähdelkää missä haluatte, vaikka urheilukentällä.

Luontoa rakastaville hyvä vaihtoehto ovat erilaiset luontopolut ja ulkoilualueet, joita myös löytyy Suomesta paljon, myös pääkaupunkiseudulta. Varsinkin kaupunkilaislapsille nakkien tai vaahtokarkkien grillaaminen nuotiolla on sekä hauskaa että jännittävää. Useat ulkoilureitit sopivat myös rattaiden kanssa kuljettaviksi, joten väsyneimmät patikoijat voivat ottaa päiväunet retken aikana.

Tutustu eläimiin lemmikkipuistoissa tai kotieläintiloilla

Eläimiä sisältävät retkikohteet eivät välttämättä ole niin kalliita kuin luulet. Monet kaupungit ylläpitävät kotieläintiloja, joissa voi ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi tutustua suosituimpiin kotieläimiin. Lemmikkipuistoissa lajivalikoima on laajempi ja vieraat pääsevät tutustumaan eksoottisempiinkin lajeihin, kuten käärmeisiin. Vaikka aikuisista lehmät ja lampaat saattavat tuntua tylsiltä lomakavereilta, lasten mielestä ne voivat olla hyvin jännittäviä ja eksoottisia eläimiä.

Jos kotinne lähistöllä on hevostila tai ravirata, käykää ihastelemassa hevosia siellä. Myös sukulaisilla tai tuttavaperheillä saattaa olla eläimiä, joiden kanssa on mahdollista viettää aikaa kesälomalla. Pienille lapsille suurta hupia on eläinten bongaaminen metsästä kiikareiden ja suurennuslasin avulla. Hieman eväitä reppuun ja suunta kohta lähimetsää!

Kulttuurielämyksiä pienellä rahalla

Kulttuurielämyksiä kannattaa etsiä ennen kaikkea kirjastoista. Kirjastoissa voi lukea kirjoja – se on selvää, mutta tämän lisäksi kirjastoissa järjestetään paljon ohjelmaa koko perheelle. Koulujen loma-aikoina kirjastoissa pidetään konsertteja, tapahtumia ja työpajoja. Kirjastossa voi pelata myös tietokone- sekä lautapelejä.

Kesällä kannattaa tutustua myös alueen muuhun konsertti- ja festivaalitarjontaan. Moniin tapahtumiin lapset voivat osallistua alennetuin hinnoin tai aivan ilmaiseksi. Etsi lapsille sopivia museokohteita kotikaupunkisi verkkosivuilta.

Poimi tarjoukset ja varaa ajoissa

Jos kesälomalla aikoo suunnata järjestetylle lomamatkalle, kannattaa varaus tehdä ajoissa, sillä siten yleensä säästää myös rahaa. Pienten lasten kanssa laivalla matkustaminen on helppo ja kustannustehokas vaihtoehto. Laiva on täynnä viihdykettä, oma hytti lähellä ja lapset syövät ravintolassa hyvin edullisesti. Alennuskoodeja risteilylippujen ostamiseen voi saada esimerkiksi lehtitilauksen yhteydessä tai eri järjestöjen jäsenkorteilla.