Elämässä voi tulla eteen yllättäviä tilanteita, jotka horjuttavat budjettia tilapäisesti. Lisätulojen hankkiminen on eräs keino talouden tasapainottamiseen. Tässä artikkelissa on muutamia vinkkejä lisätulojen hankintaan.

Myy tarpeettomat tavarat pois

Sanonnan mukaan yhden ihmisen romu on toisen aarre. Lisätuloja etsivän kannattaakin siis kaivella kaappiensa kätköistä käyttämättä jääneet ja tarpeettomat tavarat, vaatteet ja huonekalut. Tavarat voi myydä kätevästi perinteisillä kirpputoreilla, jotka vielä nettiaikakautenakin ovat säilyttäneet suosionsa hyvin. Myös netissä on lukuisia kauppapaikkoja, joita kannattaa hyödyntää, jos ei oman paikkakunnan kirpputoritarjonat miellytä. Kokeile esimerkiksi huuto.netiä, tori.fi-kirpputoria tai jotakin Facebookin alueellisista kirpputoriryhmistä. Jos löydät ostajan lähialueeltasi, ostaja säästää postikulut ja myyjä saa rahat yleensä käteisenä.

Käytettyjä vaatteita ja tavaroita myytäessä niiden kunto on syytä tarkistaa huolellisesti. Myyjän maine kärsii, jos hän myy liian huonokuntoista tavaraa. Kannattaa myös muistaa, että vain harvat tuotteet säilyttävät arvonsa ajan kuluessa. Esimerkiksi muumimukit ovat nyt suosittuja, mutta kymmenen vuoden päästä tilanne voi olla toinen. Tarpeettomat tavarat kannattaa siis myydä silloin, kun niillä on vielä jotain arvoa. Kun tuotteilla on oikea hinta, ne löytävät kyllä ostajansa tavalla tai toisella.

Etsi lisätöitä

Oletko taitava kirjoittaja tai osaatko suunnitella upeita mainoksia? Osaatko rakentaa nettisivuja? Internetin aikakausi on synnyttänyt aivan uudenlaisia työmahdollisuuksia. Tutustu netin freelancertöitä välittäviin palveluihin, luo oma profiili ja aloita työnhaku. Ole ammattimainen, toimi omalla nimelläsi, kuvaile koulutustasi ja työkokemustasi selkeästi. Älä lannistu, jos ensimmäiset työtilaisuudet menevät sinulta sivu suun – pääset varmasti vielä näyttämään taitosi.

Jos englanniksi toimiminen ei kuulu vahvuuksiisi, mutta hallitset hyvin suomen ja tunnet paloa kirjoitustöihin, tarjoa kirjoitustöitäsi suomalaisille sivustoille tai lehtiin. Kirjoituspalkkiot eivät välttämättä päätä huimaa, mutta pidä mielessäsi, että suuret joet syntyvät pienistä puroista. Budjetin tasapainottamiseen tarvittavien tulovirtojen ei tarvitse olla suuria, kunhan ne ovat säännöllisiä.

Kaikki työt eivät suinkaan ole internetissä. Sopivien töiden kartoittaminen kannattaa aloittaa miettimällä, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi. Oletko hyvä käsittelemään eläimiä tai lapsia? Osaatko jotain eksoottista kieltä tai oletko naapuruston paras puutarhuri? Kartoita taitosi ja mieti, miten voisit tienata taidoillasi rahaa. Tämä neuvo sopii kaikille iästä riippumatta. Jokaisessa naapurustossa on varmasti koira, joka kaipaa ulkoilutusta tai lapsiperhe, joka kaipaa silloin tällöin hoitoapua.

Järjestä kotikutsut

Kotikutsuilla tarkoitetaan tilaisuuksia, joissa tuote-esittelijä tulee kutsujen järjestäjän eli emännän kotiin esittelemään tuotteitaan. Emäntä kutsuu tapahtumaan tuttaviaan ja tarjoaa yleensä jotain pientä purtavaa. Kutsuille osallistujat voivat tehdä ostoksia mukavasti omalta kotisohvaltaan. Kätevää, vai mitä? Muista valita esittelyyn vain sellaisia tuotteita, joita itsekin ostaisit. Jos asiakkaat ostavat kutsuilla esiteltyjä tuotteita, saa kutsujen järjestäjä yleensä alennuksen tai jonkinlaisen lahjan.

Tyypillisiä kotikutsuilla myytäviä tuotteita ovat lasten ja aikuisten vaatteet, lelut, mausteet, sisustustarvikkeet ja muoviastiat. Myös joitakin meikkejä myydään kotikutsujen kautta.