Rakkaus on sokea, sanotaan, ja rakkaus voi myös viedä taloudellisen harkintakyvyn. Monet ovat saaneet kokea tämän nahoissaan. Henkilökohtaisten taloudellisten ongelmien käsittely on jo itsessään vaikeaa, mutta jos vyyhteen sekoittuvat lisäksi tunteet, pettäminen ja häpeä, siitä voi tulla ylivoimaista.

Tässä artikkelissa tarkastelemme eri tyyppisiä ongelmia ja ristiriitatilanteita, arkipäivän taloudellisten erimielisyyksien käsittelystä uhrausten tekemiseen talousvaikeuksissa olevan puolison auttamiseksi ja jopa parisuhteen hajoamiseen talousvaikeuksien vuoksi.

Rahankäyttö ristiriitojen aiheena

Useimmilla pariskunnilla on rajalliset taloudelliset resurssit. Jokaisessa kotitaloudessa joudutaan siis käymään neuvotteluja varojen ”hallinnasta ja käytöstä”. Ovatpa nämä neuvottelut sitten epäsuoria tai ääneen lausuttuja, päivittäin joudutaan tekemään päätöksiä siitä, miten rahat pitäisi käyttää.

Jokaisella meistä on oma joukko arvoja ja ajatuksia säästämisestä, kulutuksesta ja taloudellisten riskien ottamisesta. Harvat parit ovat täysin yksimielisiä talousasioista. Ei ole epätavallista, että toinen osapuoli haluaa maksaa asuntolainaa pois mahdollisimman nopeasti, kun taas toinen osapuoli haluaa priorisoida käyttömenoja.

puolison-velkaTutkimukset osoittavat, että miehet käyttävät enemmän rahaa asumiseen ja autoon, kun taas naiset käyttävät enemmän matkustamiseen ja remontointiin. Tilanteessa, jossa mies on maksanut suurimman osan asuntolainasta, ja nainen on vastannut juoksevista menoista ja ”mukavuusmenoista”, voi eron tullessa olla vaikea päästä sopuun. Lähes puolet avioliitoista päättyy Suomessa eroon. Jos miehelle silloin jää isompi osuus asunnosta, voi tilanne olla naiselle erittäin epäoikeudenmukainen.

Tilanne on vielä vaikeampi avoliitoissa, joissa ei ole juridista sopimusta omaisuuden jaosta.

Kulutuksen, velkojen ja perintätoimien salailu

Suurimmalla osalla aviopareista on yhteinen tili juoksevia kustannuksia varten, mutta hyvin harvat parit jakavat taloutensa sataprosenttisesti tai ovat täysin avoimia kulutuksestaan. Erilaisilta nettifoorumeilta löydät helposti sellaisia otsikoita kuten: ”Mieheni on ottanut pikalainan kertomatta minulle” tai ”Kumppanini on salaillut perintään mennyttä velkaansa”. Uskottomuus on avioerojen syiden kärjessä, mutta eniten riitoja suhteissa syntyy talousasioista ja niiden salailusta.

Kulutuksen salailu: Monet varmasti tunnistavat ”valkoiset valheet” omasta kulutuksesta. Ehkä olet napannut hintalapun pois tai pyöristänyt alakanttiin kertoessasi jostain ostoksesta. Kaupassa käydessä ”luvallisten” ruokaostosten sekaan ehkä piiloutuu parilla kympillä jotain omia menoja.

Lainojen salailu: On myös tavallista, että puolisot piilottelevat toisiltaan velkoja, tai eivät ainakaan kerro koko totuutta velkatilanteestaan. Tämä voi tapahtua suhteen alussa, jolloin velkainen osapuoli voi pelätä, että tieto veloista karkottaa toisen osapuolen. Sekään ei silti ole harvinaista, että pidemmälle ehtineessä suhteessa toinen osapuoli ottaa velkaa kertomatta toiselle. Muutamia vuosia sitten, ennen matkapuhelinten yleistymistä, velkaa oli vaikeampi piilotella, jos perintätoimistosta rupesi tulemaan postia. Nykyään, kun lainan voi ottaa tekstiviestilläkin, sitä on myös helpompi piilotella.

On monia syitä piilotella lainojaan kumppaniltaan. Tiedämme, että kumppani voisi arvostella velanottoa, olla pettynyt ja ehkä vihainen. Monille salassa pidetty laina on kuitenkin kuin tikittävä aikapommi, joka räjähtäessään tekee pahempaa tuhoa, kuin jos se olisi paljastettu heti alusta alkaen.

Kun kaikki menee pieleen

Monille pariskunnille voi aiheutua talouden jakamisesta akuutteja ongelmia. Kuten johdannossa mainittiin, ei ole harvinaista, että toisella osapuolella on suhteeseen tullessaan rahaongelmia, jotka hän salaa kokonaan tai osittain toiselta osapuolelta.

Suomessa menee perintään vuosittain lainoja miljoonien eurojen arvosta. On mahdoton sanoa, kuinka monta ihmistä perintä koskettaa, sillä usein samoilta velallisilta peritään samanaikaisesti useampia lainoja, mutta määrä on suuri, ja monessa tapauksessa perintä koskettaa pariskuntaa. On myös tapauksia, joissa ihminen on päätynyt vapaaehtoiseen velkajärjestelyyn puolison otettua lainan hänen nimissään. On myös selvää, että henkilökohtaiset talousvaikeudet tai esimerkiksi yrityksen konkurssi rasittavat suuresti parisuhdetta.

Pitäisikö sinun kertoa veloista?

Monet laittavat toivonsa siihen, että saavat velat niin nopeasti maksettua, ettei puoliso ehdi huomata tilannetta. Useimmille tämä on toiveajattelua, ja valheen ylläpitäminen suhteessa on henkisesti raskasta. Useimmissa tapauksissa lainoista on parempi kertoa avoimesti – mutta ei pidä odottaa, että se olisi helppoa. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit kertoa.

  • Näytä, että otat vastuun asiasta: ”Tiedän, että tämä on minun velvollisuuteni hoitaa.”
  • Kerro tunteistasi: ”On ollut hyvin vaikeaa minulle pitää tämä sinulta piilossa.” ”Olet minulle tärkeä ja mielipiteesi merkitsee paljon, ja olen pelännyt, että halveksit minua tämän takia.”
  • On viisasta yrittää tehdä valmiiksi suunnitelma siitä, miten maksat velat. Näytä tämä kumppanillesi. Se osoittaa, että olet tosissasi, kun sanot asian olevan sinun vastuullasi.
  • Oletko oppinut mitään kertyneistä veloista? Jos näin on, kerro se. Se osoittaa myös, että otat vastuun, ja haluat tulevaisuudessa tehdä asiat paremmin.
  • Älä arvostele kumppaniasi, jos hän on pettynyt tai vihainen.

Onko viisasta selvitellä kumppanin taloussotkuja?

Ei ole lainkaan harvinaista, että toinen puoliso kuluttaa palkkansa ennen kuun loppua, ja ruoka ja juoksevat laskut jäävät toisen puolison maksettaviksi. Monet menevät tätäkin pidemmälle, ja sotkevat puolisonsa, kämppäkaverinsa tai ystävänsä osaksi omia perintään meneviä velkojaan. Kaikilla ei ole säästöjä, joilla auttaa taloutensa sotkenutta läheistä. Perheenjäsenen talousongelmissa auttaminen onkin yksi syy ottaa kulutusluotto.

Monille pariskunnille tämä ei kuitenkaan ole vain kertaluontoinen pelastuskeino, vaan toistuva kuvio. Toisesta puolisosta voi silloin tulla ”mahdollistaja”, joka tekee toisen tuhoisan kulutuskäyttäytymisen mahdolliseksi tulemalla joka kerta apuun. Monet ovat joutuneet kokemaan, että kierre ei katkea itsestään. Erityisesti lapsiperheissä tällainen tilanne on hyvin raskas.