Erilaisia pikalainoja ja kulutusluottoja on tarjolla valtava määrä. Monet pankit ja muut rahoituslaitokset markkinoivat edullisia, helppoja ja nopeita luottoja, mutta todellisuudessa eri tahojen mainostamat lainatuotteet saattavat poiketa toisistaan merkittävästi esimerkiksi laina-ajan, koron ja kuukausittaisen lyhennyserän suhteen. Luoton käyttämiseen voi myös liittyä erilaisia nostokuluja sekä tilinhoito- ja laskutuspalkkioita.

Lainaa harkitsevan näkökulmasta lainaehtojen vertaileminen voi olla vaikeaa, ja vertailu vie paljon aikaa. Lainavertailu on ratkaisu tähän ongelmaan, sillä vertailun avulla voit yhdellä silmäyksellä nähdä eri luottojen kustannukset, korot ja muut kulut valitsemallasi lainasummalla ja -ajalla. Vertailun avulla voit löytää juuri sinulle sopivan lainavaihtoehdon pienellä vaivalla.

Vertailusivuston valinta

Viime vuosina myös lainavertailusivustojen määrä on lisääntynyt huomattavasti. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, mitä vertailusivustoa käytät. Ota huomioon ainakin seuraavat seikat vertailusivustoa tutkiessasi:

  • Tarjoaako sivusto riittävästi tietoa? Itselleen sopivaa lainaa etsivän kannattaa tutustua eri lainamuotoihin ja alaan yleisemmällä tasolla ennen yksittäisten lainojen vertaamista.
  • Sisältääkö vertailu riittävästi vaihtoehtoja? Kulutusluottoja on markkinoilla paljon, joten vain muutaman lainanantajan sisältävä vertailu on auttamatta liian suppea.
  • Ovatko vertailun tiedot ajan tasalla? Ota selvää, milloin sivuston tiedot on viimeksi päivitetty. Vanhentuneet tai puutteelliset tiedot eivät auta sinua löytämään parasta mahdollista lainatarjousta.
  • Sisältääkö vertailu vain luotettavia toimijoita? Valitettavasti kaikilla alan toimijat eivät ole yhtä luotettavia. Ennen lainahakemuksen jättämistä tutustu yrityksen omiin nettisivuihin ja siellä annettuihin tietoihin. Kannattaa ainakin varmistaa, että yhtiö on merkitty Etelä-Suomen aluehallintoviraston luotonantajarekisteriin.

Muista, että vertailusivustot eivät myönnä luottoja, vaan ne vain tarjoavat tietoa saatavilla olevista vaihtoehdoista. Hakemukset tehdään aina luotonantajien omilla sivuilla. Kannattaa siis tutustua huolellisesti myös yritysten omiin sivuihin ennen luoton hakemista.

Kulutusluottojen erot

Kulutusluotto sopii lähes kaikille. Hakijan on kuitenkin oltava vähintään täysi-ikäinen ja luottokelpoinen henkilö. Suurin osa luottoja myöntävistä pankeista ja rahoituslaitoksista edellyttää lisäksi, että lainanhakijalla on virallinen osoite Suomessa sekä suomalainen pankkitili ja matkapuhelinnumero. Useimmiten palveluihin tunnistaudutaan verkkopalvelutunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. Vastuulliset luotonantajat eivät myönnä kulutusluottoja henkilöille, joilla on maksuhäiriömerkintöjä.

Lainoja kannattaa vertailla, sillä ne saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Sekä kertaluonteisten lainojen että jatkuvien kulutusluottojen lainasummat vaihtelevat muutamista sadoista euroista kymmeniin tuhansiin euroihin. Nimelliskoron lisäksi lainaan saattaa liittyä monia muita kustannuksia, kuten tilinhoitomaksuja, nostoprovisioita ja laskutuslisiä. Nimelliskoron sijaan kannattaakin katsoa lainojen todellista vuosikorkoa, joka sisältää koron lisäksi myös muut lainasta aiheutuvat kulut.

Usein kuukausittaisen lyhennyksen suuruus on tietty osuus avoimesta lainasummasta, mutta saatavilla on myös luottoja, joiden lyhennyserä on kiinteä avoimen lainan määrästä riippumatta. Myös maksuvapaiden kuukausien tarjonnassa on eroja yritysten välillä.