Haluaisitko rikastua? Et tarvitse lottovoittoa, vaan voit vaurastua pienillä, arkisilla valinnoilla. Tutustu viiteen vinkkiimme, ota ne osaksi omaa elämääsi ja olet jo matkalla kohti vauraampaa elämää.

1. Pidä kirjaa menoistasi ja tuloistasi

Taloudellisesti tasapainoiseen elämään ei tarvita suuria tuloja tai lottovoittoa. Oleellista on menojen suhteuttaminen käytettävissä olevaan rahamäärään ja tulojen mukaan eläminen. Kirjoita ylös kaikki tulevat ja menevät rahavirrat kuukauden ajan esimerkiksi tietokoneen taulukkolaskentaohjelmaa käyttäen. Kuukauden lopussa voit katsoa, mihin rahaa kuluu eniten.

Mieti, mitkä ostoksista olivat välttämättömiä ja mitkä eivät. Pyri seuraavassa kuussa karsimaan turhia menoja. Säästäminen edellyttää yleensä luopumista jostakin muusta.

2. Luo suunnitelma säästämistä varten

Säästäminen onnistuu helpommin silloin, kun olet asettanut säästämiselle selkeät tavoitteet. Useimmat ihmiset säästävät jotain tiettyä tarkoitusta, kuten asuntoa tai ulkomaanmatkaa, varten. Kuukausittaisen säästösumman ei tarvitse olla suuri. Oleellista on, että säästäminen on määrätietoista ja säännöllistä. Säästä sen verran kuin voit, mutta yritä pysyä suunnitelmassasi, jotta voit saavuttaa tavoitteesi.

Voit avata säästötilin ja siirtää sinne automaattisesti tililtäsi jonkin tietyn summan jokaisena tilipäivänä. Voit pitää rahat säästötilillä, mutta siellä ne eivät juuri kasva korkoa. Yleensä on järkevämpää sijoittaa tuottavampiin kohteisiin, kuten rahastoihin tai suoraan osakkeisiin. Näissä vaihtoehdoissa oleellista on sijoittamisen aikajänne – osakkeiden kurssit heiluvat paljonkin, joten osakesijoittaminen on turvallista ja kannattavaa vasta, kun sijoitusprojekti kestää vuosia.

3. Ole kärsivällinen

Aloittelevan sijoittajan kannattaa aloittaa sijoittaminen rauhallisesti ja tutustumalla huolellisesti erilaisiin sijoitusvaihtoehtoihin. Suora osakesijoittaminen voi tuntua aloittelijasta vaikealta ja liian riskialttiilta. Sinusta ei todennäköisesti tule yhdessä tai kahdessakaan yössä miljonääriä, joten sinulla on aikaa tehdä pohjatyöt perusteellisesti.

Tee harkittuja ratkaisuja

Maltti on valttia sijoitusmarkkinoilla.

Monille aloittelijoille on tärkeää saada rahoilleen varma tuotto mahdollisimman alhaisella riskillä. Maltti on valttia myös sijoitusmarkkinoilla. Jos kuukausittain sijoitettava summa on pieni, esimerkiksi muutamia kymmeniä euroja, kannattaa sijoittaminen aloittaa rahastoista. Pienillä summilla suora osakesijoittaminen ei ole kannattavaa, sillä kulut syövät helposti tuoton. Pitkällä aikavälillä, vuosien kuluessa, rahasto tuottaa melko varmasti jotakin.

4. Vertaile erilaisia sijoituskohteita

Järkevä säästäjä ja sijoittaja tutustuu myös rahastovaihtoehtoihin huolellisesti etukäteen. On luonnollista olla kiinnostunut siitä, miten säästösi rahaston kautta sijoitetaan. Tutustu rahastojen kehitykseen ja ota selvää, millaisen tuoton rahasto lupaa tulevaisuudessa.

Rahaston valintaa kannattaa pohtia myös eettisestä näkökulmasta käsin. Mieti siis, mihin asioihin sinä haluat sijoittaa rahaa ja mihin et. Rahastojen aloitus- ja hoitokustannuksia kannattaa vertailla, sillä pitkällä tähtäimellä pieneltäkin tuntuva kuukausittainen kulu voi syödä voitot lähes kokonaan.

Hajauttaminen tarkoittaa eri kohteisiin sijoittamista. Hajauttaminen on yleensä järkevää, mutta kovin pieniä summia ei kannata sijoittaa eri kohteisiin. Suurimmalle osalle meistä asunto on suurin yksittäinen sijoituskohde. Muista, että kaikkia rahoja ei tarvitse sijoittaa kotimaahan, vaikka se tuntuisikin tutulta ja turvalliselta. Voit etsiä sijoituskohteita myös muualta Euroopasta, Yhdysvalloista tai lupaavilta Aasian markkinoilta.

5. Pidä raha-asioistasi huolta

Kaiken säästämisen ja varsinkin vaurastumisen edellytyksenä on se, että olet kiinnostunut omista raha-asioistasi. Suurimmalle osalle meistä oma koti ja asunto on suurin sijoitus. Pidät varmasti hyvää huolta omasta kodistasi – toimi samoin muidenkin sijoitustesi kohdalla! Vaikka sijoitustoiminta vaatiikin perehtymistä asiaan, tarjoaa se mahdollisuuden melko hyviin tuottoihin ja pitkällä aikavälillä myös vaurastumiseen. Seuraa sijoitustesi kehitystä ja tee vain harkittuja ratkaisuja. Jos pystyt vähitellen kasvattamaan kuukausittaista säästösummaasi, olet oikealla tiellä ja matkalla kohti vaurautta.