Leasing, eli kansankielessä liisaus, on perinteinen yritysten tapa hankkia uusia autoja. Liisaus on nykyisin mahdollista myös yksityishenkilöille. Tämä sopimuksen muoto tunnetaan nimellä yksityisleasing.

auto-leasingLeasing tarkoittaa määräaikaista vuokrasopimusta, jolla autoon hankitaan käyttöoikeus mutta ei omistusoikeutta. Useimmat autoliikkeet tarjoavat leasingia yhtenä nimenomaan uuden auton rahoitusvaihtoehtona, ja se onkin tasaisesti kasvattanut suosiotaan koko olemassaolonsa ajan. Leasingsopimus tehdään tyypillisesti 2–4 vuoden mittaiseksi sopimuskaudeksi, jonka jälkeen auto luovutetaan takaisin autoliikkeeseen.

Autosta maksetaan koko sopimusajan kuukausittaista vuokraa, joka sisältää yleensä myös auton huollot ja renkaiden vaihdot.

Kuukausierän suuruus riippuu automallista, arvioiduista ajokilometreistä ja sopimuskauden pituudesta. Edullisen, pienehkön auton saa käyttönsä jo parilla sadalla kuukaudessa, kalliimmasta autosta saattaa joutua maksamaan jopa tuhat euroa kuussa. Jotkut autoliikkeet perivät ensimmäisenä eränä hieman suuremman summan, esimerkiksi 10 % auton arvosta.

Lähes kaikki liikkeet myös veloittavat vuokrasuhteen alussa auton toimitusmaksun, joka on tyypillisesti 600 euron luokkaa.

Liisauksessa auton omistaa rahoitusyhtiö ja kuljettaja on merkitty ajoneuvon haltijaksi. Tämä onkin yksi merkittävin ero verrattuna perinteiseen auton hankintaan, mutta käytännössä vaikuttaa vain ajatustasolla: et olekaan autonomistaja, vaan vain sen käyttäjä. Todellisuudessa haltija kuitenkin vastaa auton käytöstä ja kunnossapidosta sekä on myös velvollinen vakuuttamaan ajoneuvon.

Uusi auto on huono sijoituskohde

Rahoitustavasta riippumatta uusi auto on aina huono sijoituskohde. Ajoneuvon arvo laskee välittömästi, kun se on ajettu ulos liikkeestä, ja jokainen ajettu kilometri ja vuosi vähentävät sen jälleenmyyntiarvoa entisestään. Liisauksessa auton arvonalenemisesta ei tarvitse huolehtia, sillä uudelleen myynti jää autoliikkeen vastuulle. Lisäksi auton ostohinnan päälle on normaalikaupassa laskettava vuosien mittaan kertyvät huolto-, korjaus- ja rengaskulut.

Leasing-vaihtoehdossa nämä kulut useimmiten kuuluvat pakettiin, jolloin lähes kaikki auton aiheuttamat kustannukset ovat ennakoitavissa jo hankintahetkellä, eikä yllätyksiä pitäisi tulla.

Vuokrasopimuksen pituus kannattaa harkita tarkkaan, sillä sen katkaiseminen kesken sopimuskauden saattaa tulla yllättävän kalliiksi. Katkaisija saattaa joutua maksamaan jopa kaikki jäljellä olevat vuokraerät, vaikka luovuttaisikin auton takaisin liikkeeseen sovittua aiemmin. Toiset liikkeet taas veloittavat esimerkiksi 30 % jäljellä olevista maksuista.

Sovittuja ajokilometrejä kannattaa myös pitää silmällä. Jos näyttää siltä, että kilometrimäärä tulee ylittymään tai vastaavasti jäämään alle arviosta, on parasta ottaa yhteyttä auton liisanneeseen liikkeeseen, joka tarkastaa kuukausierien suuruuden.

Auton luovutushetkellä sille tehdään kunto-, ajokilometri- ja vauriotarkastus. Jos autosta löytyy korjattavaa, asiakas joutuu vastaamaan korjauskustannuksista vakuutuksen omavastuuosuuden verran. Autolle määritellään luovutettaessa jäännösarvo, joka on arvio ajoneuvon sen hetkisestä myyntihinnasta. Jotkin rahoitusyhtiöt antavat asiakkaalle oikeuden hankkia autolle ostajan. Jos toteutunut kauppahinta on jäännösarvoa korkeampi, asiakas saa pitää erotuksen.

Kenelle leasing sopii?

Liisaus on varteenotettava vaihtoehto erityisesti henkilölle, joka muutoin hankkisi uuden auton käteisellä. Leasing tulee monessa tapauksessa myös edullisemmaksi kuin autolaina, kun otetaan huomioon lainan korko– ja muut hoitokulut.

Yksityisleasing on erittäin hyvä tapa hankkia auto nimenomaan silloin, kun mielii päästä pienellä rahalla upouuden auton rattiin. Esimerkiksi nuori uuden ajokortin haltija voi leasingin avulla päästä ajamaan uusimmilla turvallisuuslaitteilla varusteltua autoa, kun käteiskaupalla saattaisi joutua tyytymään käytettyyn ja mahdollisesti turvattomampaan autoon. Leasing myös mahdollistaa auton vaihtamisen uuteen tiheämmin kuin mihin useimmilla muutoin olisi varaa.

Auton voi liisata ilman vakuuksia, mutta sopimuksen tekijän on oltava täysi-ikäinen ja luottokelpoinen.